Gedurende het hele jaar zijn alle werkzaamheden die we uitvoeren op de wijngaard belangrijk voor een evenwichtig en goed resultaat. De prachtige omgeving in combinatie met het lekkere weer, maken het werken in de buitenlucht bijzonder aangenaam. In de maanden juli en augustus ligt dat even anders. De temperaturen lopen dan hoog op en is het in feite te warm om fysieke inspanningen te verrichten. Gelukkig zijn er in die periode niet zoveel werkzaamheden te doen. De planten doen het helemaal zelf en zijn de druiventrossen aan het rijpen. Maar in deze warmste periode van het jaar moet wel worden geoogst en is het wachten op het juiste moment van plukken.4 SEIZOENEN

Een overzicht van de groei van de druiven gedurende de 4 seizoenen van het jaar


VOORJAAR


ZOMER


HERFST


WINTER

 


DRUIVEN


Door regelgeving wordt voorgeschreven welke varianten de voorkeur genieten om te worden aangepland in Andalusië. Op basis van de mogelijkheden hebben we gekozen voor deze van origine Franse rassen, omdat wij de wijn die wordt gemaakt van deze druiven meestal lekker vinden.

Chardonnay

De Chardonnay is een druif die goudglanzend van kleur is. Het is waarschijnlijk de bekendste druif ter wereld. Het geeft een karakter rijke,volle, krachtige wijn met een hoog zuurgehalte en dus lekker fris als ze niet op hout gerijpt zijn.

Merlot

De Merlot is een erg populaire druif. Het heeft een niet al te dikke schil en rijpt daarom vroeg. Het sap is weelderig en heeft een relatief hoog suikergehalte. In geur en smaak vooral te herkennen aan kersen, bessen en pruimen.
Cabernet Sauvignon

De Cabernet Sauvignon is net als de twee andere rassen erg bekend en wordt de keizer onder de druiven genoemd. Het rijpingsproces is zeer belangrijk en gaat langzaam. Het geeft een relatief volle smaak en een donkere kleur. De geur doet o.a. denken aan zwarte bessen en chocolade.


 


OOGSTEN


Naarmate het rijpingsproces vordert, wordt van de betreffende soort, een representatieve hoeveelheid druiven geplukt. Deze druiven worden geperst en van het sap wordt met behulp van een refractometer het suikergehalte gemeten. Dit proces herhaalt zich totdat de druiven rijp genoeg zijn en het sap het gewenste suikergehalte heeft bereikt. Dit in combinatie met de juiste kleur bruin van de pitjes is het moment van oogsten.

Het oogsten van de druiven is erg leuk om te doen. De dikke trossen hangen uitdagend aan de planten en als het even meezit is een kistje voor de oogst snel gevuld en volgt een nieuwe.

Wijn maken is hard werken en vergt ook veel geduld.

Logo Facebook
abc
Logo Instagram
ABC