Wij, Marjolijn Brouwer en René Mooijman, zijn in 2005 de uitdaging aangegaan om in Spanje op een stuk grond met olijf- en amandelbomen ook druiven te verbouwen. Het idee ontstond begin 2001 en na een zoektocht in diverse landen kwamen we uiteindelijk terecht in Monda, in het zonnige zuiden van Spanje. Er werden belangrijke voorbereidingen getroffen, zoals een bodemonderzoek, terrassen maken, selectie leverancier van de wijnstokken, etc.
OVER ONS

We doen alle werkzaamheden met z´n tweeën en onze producten worden op een natuurlijke wijze geproduceerd, dus zonder chemische bestrijdings-middelen of kunstmatige meststoffen. Ook houden wij met onze bedrijfsvoering zoveel mogelijk rekening met alles wat groeit en bloeit op en rondom ons land, om zo een natuurlijke en gevarieerde omgeving te stimuleren. Maar we zijn niet ecologisch gecertificeerd.


 


HISTORIE


Historische bronnen wijzen erop dat op het Iberische Schiereiland door de Feniciërs of de Grieken, de wijnstok is geïntroduceerd, maar het waren de Romeinen die de wijnbouw verder hebben ontwikkeld. Door middel van de wegen van de Romeinen werden vanuit het binnenland, zoals Monda, o.a. de wijn en de rozijnen naar kustgebieden zoals Málaga gebracht, om te worden getransporteerd naar Rome en andere delen van het rijk.
In de periodes daarna, ook tijdens de islamitische overheersing, bleef men, ondanks de religieuze verboden, wijn produceren. Tijdens de zestiende eeuw, in de tijd van de Moren, kwamen er steeds meer wijngaarden aan de rand van Monda, waar de productie via de havens van Málaga en Marbella werden geëxporteerd naar landen in Noord-Europa. Vervolgens door de komst van de christelijke kolonisten, waarbij de wijnconsumptie werd geassocieerd met de westerse culinaire cultuur, ontstond in het midden van de negentiende eeuw in de provincie Málaga een sterke groei van het aantal wijngaarden.

Oude druiventerrassen

Aan het einde van de negentiende eeuw werd de wijnbouw zwaar beschadigd door een opeenvolging van gebeurtenissen. Zeer ernstige meeldauw, sprinkhanen en luizen hadden een verwoestende uitwerking op de wijngaarden. De komst van de Phylloxera in Málaga vanuit de Verenigde Staten van Amerika gaf vervolgens de genadeslag aan het gewas. De plant werd volledig met de grond gelijk gemaakt en in slechts een paar jaar tijd is de plant volledig uit vele delen van de provincie verdwenen. De plaag was een enorme economische catastrofe en hoewel is geprobeerd om de wijnbouw in Málaga terug te krijgen, hebben pogingen daartoe niet echt geleid tot succes. Als stille getuige zijn nu nog de resten van de terrassen in het agrarische landschap, die later gebruikt zijn voor amandel- en olijfbomen.VIÑA & BODEGA REMSAMEN
is met een nieuw tijdperk in de geschiedenis van de wijnplant in dit gebied begonnen om de cultuur te herstellen en de traditie van 2000 jaar voort te zetten.
 


OMGEVING


Wanneer je in de omgeving van Marbella bent, dan vind je hier een aantal handige, informatieve en leuke websites.

Logo Facebook
abc
Logo Instagram
abc