Gedurende het hele jaar zijn alle werkzaamheden die we uitvoeren belangrijk voor een evenwichtig en goed resultaat. De prachtige omgeving in combinatie met het lekkere weer, maken het werken in de buitenlucht bijzonder aangenaam. In de maanden juli en augustus ligt dat even anders. De temperaturen lopen dan hoog op en is het in feite te warm om fysieke inspanningen te verrichten. Gelukkig zijn er in die periode niet zoveel werkzaamheden te doen. Maar in deze warmste periode van het jaar moet wel de chardonnay worden geoogst en is het wachten op het juiste moment van plukken.4 SEIZOENEN

Een overzicht van de groei gedurende de 4 seizoenen van het jaar


VOORJAAR

 

ZOMER

 

HERFST


WINTER

 


DRUIVEN, OLIJVEN en AMANDELEN


Door regelgeving wordt voorgeschreven welke varianten de voorkeur genieten om te worden aangepland in Andalusië. Op basis van de mogelijkheden hebben we gekozen voor de Chardonnay, Merlot en Cabernet sauvignon, Franse druiven, omdat wij de wijn die wordt gemaakt van deze druiven lekker vinden. Vanaf 2018 verbouwen we alleen nog maar Chardonnay.

Er is geen specifieke regelgeving voor de groei van olijfbomen. De olijfbomen die hier groeien zijn Hojiblanco en Manzanilla. De olijven bij ons worden niet geplukt als tafel olijven, maar alleen geoogst voor het maken van olijfolie. Verder is er een grote verscheidenheid aan amandelbomen.

Chardonnay

De Chardonnay is goudglanzend van kleur en waarschijnlijk een van de bekendste druiven ter wereld. Het geeft een karakter rijke, volle, krachtige witte wijn met een hoog zuurgehalte en dus lekker fris als ze niet op hout gerijpt zijn.

Merlot

De Hojiblanco wanneer vroeg geoogst geeft minder olie maar wel olijfolie met een pittige smaak.
Cabernet Sauvignon

De amandelen verschillen in grootte en smaak. De schil is keihard en niet zo makkelijk te kraken.


 


OOGSTEN


Naarmate het rijpingsproces van de chardonnay zijn einde nadert, wordt een representatieve hoeveelheid druiven geplukt. Deze druiven worden geperst en van het sap wordt met behulp van een refractometer het suikergehalte gemeten. Dit proces herhaalt zich totdat de druiven rijp genoeg zijn en het sap het gewenste suikergehalte heeft bereikt. Dit in combinatie met de juiste kleur bruin van de pitjes is het moment van oogsten.

Het oogsten van de druiven is erg leuk om te doen. De dikke trossen hangen uitdagend aan de planten en als het even meezit is een kistje voor de oogst snel gevuld en volgt een nieuwe. Wijn maken is hard werken en vergt ook veel geduld.

De olijven- en amandelenbomen vergen veel minder onderhoud. De oogst van de olijven is in november. We brengen ze naar de olijfmolen van Monda en daar wordt de olijfolie gemaakt. Na de oogst worden de bomen gesnoeid.
Logo Facebook
abc
Logo Instagram
ABC